Blog

Blog#szívügyünkazotthonod

 

Jelentkezz hozzánk ingatlan-tanácsadónak!

Ha már van szakmai tapasztalatod, várunk a szakma egyik legkedvezőbb jutalékrendszerével, egy családias hangulatú, mégis modern irodai környezetben, ahol szívügyünk az Ügyfeleink otthona!

Amennyiben most végzed az iskolát, már a tanulmányok megkezdésekor segítünk, átadjuk szakmai és gyarkolati tudásunkat, így a vizsgákat könnyedén megoldod!

Jelentkezés módja: Fényképes önéletrajzzal, elektronikus úton az iroda@gacsohaz.hu címre küldve.

  

Egy kis kitérő

Mielőtt nekiugrunk a CSOK-nak, egy kis kitérőt teszünk ügyfeleink visszajelzései, kérései alapján, ma az otthonfelújítási támogatást részletezzük.

Igénybe veheti:

 • Aki gyermeket nevel
 • Elvált szülők esetében:
 1. az a szülő lehet jogosult a maximum 3 millió forint összegű támogatásra, akinél legalább egy közös gyermek lakóhelye van, ha a másik szülőnél egyetlen közös gyermeknek sincs lakóhelye, vagy
 2. mindkét szülő a maximum 3 millió forintos támogatási összeg 50%-ára jogosult, ha külön-külön mindkettejük lakóhelye megegyezik legalább az egyik gyermekük lakóhelyével. Vagyis megoszthatják, de csak a felét vehetik igénybe.
 • Aki az érintett ingatlanban él minimum egy éve (tartózkodási hely nem megfelelő!) Azonban ha most vásárolsz ingatlant, még élhetsz ezzel a támogatástól, hiszen 2 évig marad érvényben.
 • Rendelkezik 1 év Tbj. 6.§ szerinti  jogviszonnyal, maximum 30 nap megszakítással. (Együttes igénylők esetében elég az egyik félnek igazolnia!)

Lehetsz alkalmazott, vállalkozó, őstermelő, beleszámít az egy évbe a hallgatói jogviszony is! Ha GYED-en, GYES-en vagy otthon, akkor jár a támogatás, ha megmaradt a munkaviszonyod! Újra hangsúlyozni szeretnénk, hogy a “magam után fizetem a TB-t” sajnos nem elegendő. Ez orvosi ellátásra jogosít, de nem minősül biztosított jogviszonynak.
Fontos, hogy az igénylést megelőző 1 évet vizsgálják. Közfoglalkoztatottak esetében van egy kivétel, ha az első 180 napban közfoglalkzotatott voltál, de az év második felében már a fenti történynek megfelelő TB-t tudsz igazolni, akkor jogosult leszel a támogatásra!


2021.01.01-jén lépett hatályba a rendelet, köss szerződést a munkák kivitelezésére, de a vállalkozó ne legyen a rokonod! :-) és innentől kezdve lehet elkezdeni a számlák gyűjtését is.

Hogy kijöjjön a matek:

Ne felejtsük el, hogy az igénybe vehető összeg a felújítás számlákkal igazolt költségének a fele lehet, de ezt is meg kell osztani anyag - és munkadíj tételekre. 

Két lehetséges verzió van. Az egyik, hogy a maximális támogatást igénybe tudod venni, a másik út, ha nem éri el a 6 millió forintot a felújítás költsége.

Első esetben, például egy ház homlokzati szigetelésénél könnyen kikerekedik az összeg, különösen, ha nyílászáró csere is szükséges. Akkor jár a maximum 3 M Ft-os támogatás, ha a munkadíj összege (akár több számlát nézve is) eléri a 1,5 MFt-ot. Az anyagköltség nagyon sok lesz… :-(

Ha kisebb projektbe kezdenél, és a munkadíj 700 000 Ft, az anyagköltséged pedig  3 M Ft, akkor úgy kell számolni a támogatás mértékét, hogy a kisebb összegű számlákat (jelen esetben a munkadíjat) meg kell szorozni 2-vel. 

Vagyis az ingatlanra ráfordított összeg 3,7 M Ft, ennek a fele 1.850.000 Ft. DE érvényesülnie kell a másik szabálynak is, hogy  a munkadíj és az anyagszámlák aránya 50-50% lehet. Ezért a munkadíj számla 700 000 Ft értékű számláit szembe állítják az anyagszámlákkal, és az anyagköltségből 700 000 Ft-ig vagy jogosult a támogatásra. A matek vége így lesz 1.400.000 Ft.

Több információ keringett az éterben, a közlönyben fehéren-feketén leírják, hogy csak az 5%-os ÁFA tartalmú számlát nem fogadják el. 

Legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető a támogatás. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni, munkálatok végeztével 60 napod van a kérelem benyújtásáig.

Egy hasznos link:

http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/otthonfelujitasi_tamogatas_altalanos_tajekoztato

Ajánljuk a gyakran ismételt kérdések olvasgatását is :-)

Szerződésmintát, támogatás mértékét is ki tudod kalkulálni egy excel segítségével, és egyéb dokumentumokat is megtalálsz a fenti linken.

És nem maradhat el a munkálatok felsorolása sem!

 

A támogatás a következő építési tevékenységekhez igényelhető:

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,

 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,

 • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,

 • az épület külső festése, színezése, valamint szigetelése, utóbbinál, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,

 • a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,

 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,

 • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,

 • klímaberendezés beépítése, cseréje,

 • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,

 • belső tér felújítása, ideértve
  – a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását,
  – a galériaépítést,
  – a belső lépcső kialakítását és cseréjét,
  – a szaniterek beépítését vagy cseréjét,
  – a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,
  – a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
  – lámpák vagy világítótestek beépítését vagy cseréjét,

 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,

 • kerítés építése,

 • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,

 • terasz, loggia, erkély, előtető építése,

 • térburkolat készítése, cseréje,

 • télikert kialakítása,

 • amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül – a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák,

 • alapozási szerkezet megerősítése, valamint

 • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje,

 • használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.


CSOK Dokumentumok,
avagy a támogatási kérelem benyújtásához szükséges iratok.

Ami alapfeltétel az igényléshez, hogy ne legyen adótartozásod, büntetlen előéleted legyen, és TB jogviszonyod.

TB: A kormányhivatal egészségbiztosítási feladatokat ellátó hivatal által kiadott igazolás szükséges, avagy ahogy mindenki ismeri, OEP igazolással tudod bizonyítani a szükséges időtartamot. Csak a hivatalos dokumentumok felelnek meg, erről nem nyilatkothatsz!

Azonban megkönnyítették az eljárást, hatósági dokumentumok helyett nyilatkozhatsz több feltételről is a kérelem benyújtásakor, természetesen ez nem jelenti azt, hogy a hatóság nem ellenőrzi azok tényét. (a felsorolásban zárójelbe tesszük, miket kell beszerezned, ha mégsem nyilatkozol)

Nyilatkozatban igazolhatod:

- a házasságkötést (anyakönyvi kivonat)

- a gyermek születését (anyakönyvi kivonat)

- a gyermek elhelyezését (jogerős bírósági ítélet szülők közös felügyeletéről, elhelyezésről lakcímkártya bemutatásával)

- a gyermek örökbefogadását, gyámságot (gyámhatóság határozata)

- a gyermek adóazonosító jelét (adókártya)

- tanulói jogviszonyt nappali tagozaton (Intézmény által kiadott igazolás, legyen az közép- vagy felsőfokú)

- a megváltozott munkaképességet (orvosszakértő igazolása)

- a köztartozás-mentességet (nemleges adóigazolás)

- a büntetlen előéletet (erkölcsi bizonyítvány)

- a kizárólagos használati jogot (használati megosztásról megállapodás)

A nyilatkozattétel teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt büntetőjogi felelősség vállalásával tett nyilatkozatot jelent! Választhatsz, hogy az okmányokat nyújtod be, vagy nyilatkozol.


TB VS CSOK

Megvizsgáljuk a TB szemszögéből a 10 millió forintos és a sima CSOK-ot, avagy milyen feltételeknek kell megfelelnünk, hogy jogosultak legyünk a támogatásra.

Fontos kritérium a korábbi posztban taglalt Tbj. törvény szerinti biztosított jogviszony. (ld. lentebb)

Figyelembe veszik a munkaviszonyt, vállalkozói jogviszonyt, közép- és felsőoktatási intézményben töltött nappali hallgatói jogviszonyt. Itt azonban kiscsillag van a falusi CSOK esetében, ott csak a felsőfokú tanulmányok számítanak. 

Ha külföldi munkaviszonyod volt (magyar állampolgárként), külföldi munkáltatód által voltál biztosított, és erről igazolást kapsz - a hiteles fordításról neked kell gondoskodnod-, biztosítotti jogviszonyként elismerik!  Vállalnod kell azonban, hogy 180 napon belül magyar TB-d lesz! (itt is van kivétel, a babaváró hitelnél már az igénylés beadásakor is magyar jogviszonyt kell felmutatnod)

Az Egyesült Királyságból hazatelepülők a TB igazolás ügymenetében méltányossági eljárásban részesülhetnek.

Mire számíthatsz, ha közfoglalkoztatott vagy?

Sima CSOK-ra és Falusi CSOK-ra jogosult vagy, de ha bármelyik típusból a 10 milliósra pályázol, nincs jó hírünk, nem veszik figyelembe azt az időtartamot. ÉÉÉS igen, a babavárónál igen, de max. 1 évet igazolhatsz így.

Ha végleges határozat alapján gyermek után járó otthongondozási- vagy ápolási díjban részesülsz, mentességet kapsz a TB jogviszony igazolása alól.

Időtartam szempontjából is CSOK típusonként eltérő a helyzet.

A standard CSOK - legfeljebb 2 gyerkőc esetében- 180 nap TB jogviszonyt ír elő, de a Falusi CSOK 1 évet kér.

A 10 milliós, legyen az falusi, vagy városi  wink már 2 évet kell igazolnod. Igaz, most a CSOK-okra koncentrálunk, de megemlítjük az ebből a szempontból is kakukktojásnak számító babaváró hitelt, mert ott 3 évre van szükség a jogosultság igazolásához.

És egy jó hír a végére, ha házas vagy, vagy élettársad van, elég, ha az egyikőtök megfelel a TB szempontjából a követelményeknek.

Segítünk az előminősítésben és ügyintézésben is!  Kínálatunkat böngészve reméljük, megtalálod a következő otthonodat!


2021-ben számos otthonteremtési támogatás válik elérhetővé! Lesznek régi motorosok, visszatérő és régi elemek. Új sorozatunkban segítünk eligazodni az apróbetűs és a kiscsillagos részek között. Kövess minket!

Mit is jelent a TB jogviszony?

„TBj törvény 6. § alapján biztosított” olvasható a támogatási feltételek sorai között.

Áttanulmányoztuk.

Lényeg, hogy legyél alkalmazott, közalkalmazott, nappali tagozatos tanuló, akár ügyészségi szolgálati jogviszonyban is állhatsz, vagy vállalkozhatsz, az a fontos, hogy legyen biztosított jogviszonyod.

Ami sajnos nem felel meg a támogatási kritériumoknak:

- ha pl. elveszítetted a munkahelyed, de magad után fizeted a TB-t. (ez egy egészségügyi szolgáltatási járulék, és nem biztosított jogviszony, bár az alapellátások megilletnek, így megtévesztő lehet)

Jelenleg kiscsillag van a státuszok mellett, és egy felugró ablak súg, hogy vészhelyzet esetén más rendelkezések az irányadók. Most pedig vészhelyzet van.

Ha a vészhelyzet teljes időtartama alatt -vagy azt követő 30 napon belül szakad meg a biztosított jogviszonyod-, 90 napig olyan, mintha mégis biztosított lennél. (Tehát az álláskeresési járadék is beleszámít a biztosított jogviszony számításba!) Mert ugye a legtöbb támogatásnál maximum 30 nap lehet a „szünet”.

Vagyis, ha újabb biztosított jogviszonyt létesítesz, akkor a vészhelyzet alatti/miatti megszakítás (legfeljebb) 90 napját biztosítottnak kell tekinteni!

 

Egy kis kitérő:

Amit most nagyon fontosnak tartunk, hogy mielőtt bármit lefoglalóznál, bármilyen irányba elköteleznéd magad, készíts, vagy kérj előminősítést, legyen szó támogatási jogosultságról, vagy hitelről. (bankonként eltérő feltételeknek kell megfelelni) Segítünk!

Előkészületben: TB kontra CSOK

És most jöjjön a TBj törvény, aki szeretné kibogarászni, nem kell keresgélnie: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1900122.tv


Kedves Leendő Kollégánk!

Bizonyára már hallottad a híreket, hogy 2021-től megszűnnek az OKJ-s képzések és csak iskoalrendszerben lehet majd szakmát szerezni. Ha OKJ-s bizonyítványt szeretnél, ne késlekedj! 

Már a tanulmányok megkezdésekor segítünk, átadjuk szakmai és gyarkolati tudásunkat, így a vizsgákat már könnyedén megoldod!

Jelentkezz hozzánk ingatlan tanácsadónak!

Várjuk  fényképes önéletrajzodat az iroda@gacsohaz.hu e-mail címen, Téged pedig egy családias hangulatú, mégis modern irodai környezetben, ahol szívügyünk az Ügyfeleink otthona!


Kedves Ügyfeleink!

Örömmel értesítünk Mindenkit, hogy irodánk ajtaja újra nyitva áll!

Budapesti irodánkban 9.00-16.00 között várunk szeretettel, a biztonsági intézkedések betartása mellett!

Gacsó István, ügyvezető

 


2020.04.08.

Kedves Ügyfelünk, Látogatónk!

Néhány információval kezdenénk a mostani blogbejegyzésünket:

Ha teheted #maradjotthon, mi pedig segítünk ebben a #karanténtippek sorozatunkkal, mert mindig, de most különösen #szívügyünkazotthonod Na és persze mindenki otthona a KonMari rendszernek megfelelő lesz a végére :-)
Kövesd a facebook oldalunkat! ⇒ https://www.facebook.com/gacsohazhu/ 

Itt megtalálod az egyéniségednek, élethelyzetednek megfelelő tippet, ha egyedül, ha a gyerkőcökkel együtt kell megoldanod a mindennapokat.

Működésünkről a szolgáltatásaink menüpontban olvashatsz. Igyekszünk minden igényt kiszolgálni a lehető legkevesebb személyes érintkezéssel! #személyesenONLINE 

De nézzük az előnyöket!
Amikor elkezdtük ezt a bejegyzést írni, arra gondoltunk, beidézünk a néhány pozitívumot -egy ismeretlen szerző tollából-, mit is hozott magával ez a helyzet... Lehet, hogy már találkoztál ezzel a post-tal a facebookon, de elgondolkodtató, így a blog szerkesztése folyamán mégis odajutottunk, hogy teljes terjedelmében megjelenítjük az oldalunkon:

"Egy Buddhista tanító azt mondta, hogy legyünk együttérzők a vírussal is. Ez noha furcsa gondolat, de valaki ezt európai módon is eléggé jól megfogta. Íme :

"Kedves Korona Vírus!

A tragédiák mellett azért szép dolgokat is intéztél, amiért hálásak lehetünk.

 • A világjáró bizniszmen apukák most esti mesét olvasnak a lányaiknak.
 • A folyton rohanó anyukák most leporolták a varrógépet, és maszkot varrnak a fél utcának.
 • Az oktatás pár nap alatt éveket ugrott, és átléptünk a digitális korba.
 • Az iskolák bezártak ugyan, de az élet iskolája megnyitotta kapuit.
 • A gyerekek részt vállalnak a házimunkából, látják, hogy mennyi energiába kerül rendben tartani a lakást.
 • Kiderült, hogy milyen sokan tudnak otthonról dolgozni anélkül, hogy órákat zötyögnének a munkahelyükre és vissza.
 • Esténként kártyapartitól és táncos családi bulitól hangosak a nappalik.
 • A konyhákból áradnak a finom illatok, olyanok is megsütötték életük első kenyerét, akik eddig csak dobozból ették a rendelt ebédet.
 • A boltok fejlesztették a szolgáltatásaikat, egyre többen vállalnak házhozszállítást, hogy megéljenek.
 • Rákényszerítettél minket, hogy legyünk beosztóbbak és gondolkodjunk előre, mert nem ugrunk le csak úgy egy doboz tejfölért a boltba.
 • Az egészségügyi dolgozók (ismertebb nevükön Hősök) naponta ajándékokat kapnak. Virágokat a kertészettől, friss pizzát a helyi étteremből, biztató, hálálkodó transzparenseket a lakosságtól.
 • A kihalt városokban újfajta élet jelent meg. Turisták helyett vaddisznók mászkálnak Róma utcáin, Velencében pedig újra hattyúk, kacsák, halak és delfinek úsznak motorcsónakok helyett.
 • Olyan helyeken is kék lett az ég, ahol a szmogtól eddig azt sem tudták, milyenek az igazi színek.
 • Segítségnyújtó üzenetek árasztják el az internetet.
 • Aggódunk a rég nem látott, távoli ismerősökért is, érzékenyebbek és érzelmesebbek lettünk.
 • A lakóparkokban - ahol talán nem is ismerték egymást a szomszédok -, közös zumba órát tartanak az erkélyeken.
 • A nagyszülők Skype-on mondott mesével enyhítik az unokák hiányát.
 • A szülők egyre jobban tisztelik és elismerik a pedagógusokat, mert most ők tanulnak otthon a gyerekkel.
 • Sorra születnek az egymást támogató, kreatív ötleteket adó csoportok a facebook-on.
 • Rendezzük a holmikat a szekrényben, elkészülünk az évek óta halogatott feladatokkal is.
 • Szépülnek a kertek, tisztulnak a padlók és a függönyök.
 • Fertőtlenítjük a kilincseket és a telefonokat, amit vírusmentes időkben is gyakran meg kéne tennünk. Fertőtlenítik a buszokat.
 • Ingyenes a parkolás, kedvezményes a közlekedés.

Ülünk a hypo - és kenyérillatú lakásokban, és egyre csak várunk, várunk... Várjuk, mikor hagysz itt minket. Mikor érdemeljük ki a jutalmat, hogy elköszönsz tőlünk. Az a legrosszabb, hogy bizonytalanságban tartasz, és nem vághatjuk a centit. De majd ezt is megszokjuk. Megtanuljuk, hogy nem tudunk mindent kiszámítani és kontrollálni. Kreatívvá és erőssé tesz minket az új helyzet, mert látjuk, hogy minden nap abból kell kihoznunk a legtöbbet, ami éppen van. Ha kevés a liszt, akkor kevés lisztből.

Néha eljátszunk a gondolattal, hogy milyen lesz, amikor végre lelépsz. Tudod, mit remélek? Hogy nem onnan folytatjuk, ahol abbahagytuk. Nem térünk vissza abba az állapotba, amiben találtál minket, hanem szintet lépünk.”

Ismeretlen szerző